Din mobiltelefon innehåller också känslig information så som lösenord, dokument och bilder. Säkerheten och hanteringen med mobiltelefonen är lika viktig som på en dator. Idag kan man nästan jämföra en dator med en mobiltelefon därför att det går att göra nästintill samma saker med båda. Det gäller också för surfplattor.
Så här skyddar du din mobiltelefon och surfplatta
Ha alltid uppsikt över din mobiltelefon och surfplatta. Dessa är väldigt stöldbegärliga och enkla att dölja vid en stöld. Ha därför uppsikt på dina saker som du tar med dig ut ur hemmet. Använd också ett skärmlås som förhindrar andra att öppna upp din telefon. Ett skärmlås kan fungera på lite olika sätt. Du kan låsa din telefon eller surfplatta med:
- Pinkod
- Lösenord
- Grafiskt lösenord
- Fingeravtryck
Med något av dessa skärmlås aktiverade så kan inte obehöriga se ditt innehåll.
Som med datorer så ska du inte installera okända programvaror. Android och iOS har en inställning där du kan välja att bara installera program från kända källor som är signerade och säkra. Nu finns det dock säkra program som ligger utanför deras område men då måste du tänka efter som det verkligen är ett bra val.
Uppdatera och installera viktiga säkerhetsuppdateringar som släpps till mobiltelefonen och surfplattan. Säkerhetskopiera dina viktiga filer som finns på dem. Använd inbyggda eller externa program. Du kan t.ex. säkerhetskopiera telefonen och surfplattan genom att koppla den till din dator.
Spärra din telefon om den är stulen
Om du skulle tappa din telefon eller om den blir stulen så ska du spärra den. För att du ska kunna göra det så behöver du ta reda på din telefons IMEI-nummer. Det är telefonens unika nummer för identifiering. Det står vanligtvis på kartongen som du får när du köper telefonen. Det kan också finnas med på ditt kvitto som du fick. Hittar du inte något av dessa nu och vill ta reda på din telefons IMEI-nummer så kan du ringa detta nummer som visar upp det automatiskt:
*#06#
Skriv ner och spara det på ett säkert ställe.
Hur spärrar jag min telefon?
Ta först kontakt med polisen så att du får ett ärende hos dem som du kan använda när du spärrar telefonen. Du kan lämna in en anmälan med hjälp av deras internettjänst eller genom att besöka din lokala polisstation.
När du har lämnat in en polisanmälan, och det ska du göra oavsett om den är borttappad eller stulen. Då ska du kontakta din operatör som du hade för tillfället. Telia, Halebop, Tele2, Telenor osv. Dit ska du vända dig för att spärra både telefonen samt ditt SIM-kort.
Ta kontakt med din operatör och se till att du har IMIE-numret på din telefon tillhands. Om du saknar det kan man inte spärra telefonen. Säg att du vill spärra telefonen och lämna över alla uppgifter som operatören vill ha. Sedan får du en bekräftelse att telefonen samt SIM-kortet är spärrat. Skulle någon försöka att använda din telefon så kommer den inte att fungera.
Om du har en hemförsäkring som täcker förlust av mobiltelefon så kan du kontakta dem också för att se om du kan få någon ersättning av dem.