Skydda dig mot identitetstöld

Det har blivit allt vanligare på senare tid att identiteter blir stulna. En identitetstöld är när någon olovligen använder någon annans identitet för att genomföra köp, ta lån eller andra handlingar med dennes uppgifter. Får någon tag i en persons identitet så kan man göra mycket skada på kort tid. Idag kan man dessutom göra allt via internet och snabbt ansöka om kreditkort, lån osv med hjälp av offrets identitet. I många fall så kommer den som stjäl identiteten att bevaka postlådorna hos offret för att hämta ut bekräftelser. I de flesta fall skickas ett brev till offrets hemadress för bekräftelse och därför måste tjuven ta brevet innan mottagaren gör det.

Sedan finns det bedrägeri som kan ske i en annans identitet även om inga handlingar har blivit stulna osv. En bedragare kan ringa eller ta kontakt med ett företag för att beställa varar i någon annans namn fast man gör beställningen till en annan adress. Då brukar bedragarna använda falska adresser, kontaktuppgifter osv och falska transaktioner. Det finns fall i Sverige där bedragare har lurat till sig lyxbilar till ett värde av flera miljoner med hjälp av en telefon samt en falsk e-postadress.

Så här skyddar du dig mot identitetstöld

Tappar du viktiga ID-handlingar så måste du anmäla det till polisen samt begära att dessa spärras. Rutinerna ser lite annorlunda ut när det gäller körkort, ID-kort, Pass osv men kontakta polisen i första hand så får du vägledning. Samma sak gäller kredit- och betalkort, spärra dessa så snart du upptäcker att de är borta. Prata med utfärdaren av kortet så hjälper de dig. Har du fått ett nytt kreditkort och ska slänga ditt gamla så ska du klippa sönder det och se till att det inte går att lappa ihop igen.

Dokument och brev som innehåller känsliga personuppgifter ska förstöras innan de slängs i soporna. Ett sätt för tjuvar att komma över personuppgifter är att söka igenom soptunnor och vill man vara säker ska alla papper förstöras med en dokumentförstörare, i alla fall de som innehåller personuppgifter.

Du har säkert någon form av identitetsinformation på din dator också och därför är det viktigt att du skyddar din dator från intrång. Vi har ett avsnitt där vi har skrivit en lista på saker som du kan åtgärda för att skydda din dator. Kasta inte bort digitala medium heller så som cd- och dvd-skivor, usb-minnen osv. Ska du slänga bort det måste du försäkra dig om att innehållet på dem inte går att återskapa. Klipp sönder cd-skivorna och krossa usb-minnet och lämna dem på återvinning. Detta gäller även hela datorer, laptops osv som innehåller en hårddisk. Ska du lämna in din dator på återvinningen så ska du ta ut hårddisken och makulera den på rätt sätt. Krossa eller kontakta ett företag som kan radera all information. Risken kan vara att din dator och information kommer i fel händer om någon kan återskapa innehållet.

Anmäl identitetsstöld

Om du har blivit utsatt för en identitetsstöld ska du direkt anmäla det till polisen. Ta även kontakt med utgivaren av eventuella lån som har skett i ditt namn.