Spärra kreditupplysning

computer-1591018_12801Om någon kommer över din personinformation eller betalinformation, kan det få ödesdigra konsekvenser över tid. Den omedelbara risken är att du råkar ut för bedrägerier som ger ekonomisk skada här och nu – till exempel genom skimning. ID-kapning och liknande kan också orsaka betydande ekonomiska problem på längre sikt, till exempel om intrången handlar om avbetalningsköp och/eller lån.

Det är framför allt online som de flesta bedrägerier sker i dagsläget och ett bedrägeri kan utföras utan att du har någon som helst aning om att det har skett. För att förhindra onlinebedrägerier ska du vidta flera åtgärder.

Att du ska vara mycket noga med att se till att din dator har ett bra skydd mot skadlig kod vet du förmodligen (läs mer här annars). Du ska också se till att skydda mobilen och surfplattan samt överlag hantera lösenord på ett säkert sätt. Viktigt vad gäller lösenord är att du inte använder samma lite överallt för sajter som kräver inloggning. Om olyckan ändå är framme och någon eller några av dina person- eller betalningsuppgifter kommer i orätta händer, ska du först följa polisens vägledning (länk här). Därefter är det mycket viktigt att du så snart du kan spärrar ditt personnummer.

Med spärrat personnummer försvårar du för bedragare

Personnumret är centralt i alla transaktioner i Sverige och den bedragare som har tillgång till någons personnummer och dessutom kan identifiera sig som innehavare av det, har möjlighet att utföra i princip varje affärstransaktion. När det gäller bedrägerier är det framför allt sådana som har med lån, krediter, avbetalningsköp och köp på faktura att göra. Det vanligaste bedrägeriet i dagsläget är det genom vilket en bedragare beställer varor eller tjänster i annans namn på kredit och anger alternativt utlämningsställe vid beställningen. Kort sagt får bedragaren varorna medan du får betala för dem under kortare eller längre tid.

För att förhindra att någon ska kunna utföra ett sådant bedrägeri är det ytterst viktigt att du, så fort du har fått kännedom om någon har tillgång till dina uppgifter, spärrar ditt personnummer. Vad betyder då detta? Jo, du ser helt enkelt till att ditt personnummer inte kan användas för att begära ut en kreditupplysning. Att begära ut kreditupplysning är obligatoriskt för alla banker, kreditbolag och finansbolag, och om personnumret är spärrat kan en bedragare inte ta lån, köpa på avbetalning, med mera.

Det är ganska enkelt att spärra personnummer. Du behöver faktiskt bara ringa eller skriva e-post till Upplysningscentralen (UC) och anmäla ditt ärende. Ditt personnummer kommer då att spärras från kreditupplysningar hos både UC, Creditsafe, Syna, Bisnode Kredit och Decidas Info i 14 dagar. För att kunna förlänga spärren krävs en kopia på en polisanmälan.

Är vissa sajter mer osäkra än andra?

Då och då kan vi läsa krigsrubriker om att en jätte på internet har blivit hackad. Så sent som i september 2016 hackades till exempel Yahoo och 500 miljoner användaruppgifter kom på vift. Yahoo, som är ett av de största internetbolagen i världen, har givetvis en säkerhet
som slår det mesta, så att en sådan jätte kan drabbas av hackerattacker belyser det faktum att man egentligen aldrig är säker på nätet.

Att själva nättjänsten man använder, oavsett den heter Yahoo eller något annat, blir hackad är självklart inget man själv kan göra något åt. Man kan dock minimera riskerna för att någon via ID-kapning eller avlyssning får reda på vilket lösenord man har till vissa tjänster. Det absolut viktigaste är att inte använda samma lösenord på många ställen. Visst, det är praktiskt att inte behöva komma ihåg tiotals eller ännu fler lösenord, men i det fall en bedragare får en hint om vad ditt ”generiska” lösen är och/eller får tillgång till din e-post kan du drabbas av mycket otrevliga följdverkningar.

Exempel: Anna använder samma lösenord på alla auktionssajter. En bedragare kan då logga in på alla dessa och dels köpa varor, dels ställa till det på annat sätt med Annas konto.

Exempel: Johan tycker om att spela på nätet och han spelar både hasardspel om pengar och onlinespel av typen FPS-skjutare. Johan har konton på många sajter, bland annat eftersom han tycker om att leta freespins på casino. En bedragare som kommer åt Johans lösenord kan effektivt länsa alla Johans konton på pengar på kort tid.